Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Sjove artikler, mystiske hjemmesider, humoristiske videoer, lækre babes og alle mulige andre underlige gimmicks hører til i dette area. Det er ligeledes her opslag om CAPOT bliver annonceret. Dette er med andre ord Chart Attacks pulterkammer og opslagstavle.

Redaktør: Moderators

Besvar
Brugeravatar
raffay
Indlæg: 1697
Tilmeldt: 05 feb 2004, 01:14

Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af raffay »

Jeg er så heldig at jeg står med et luksus problem for tiden. Jeg er netop blevet optaget på 2 forskellige uddannelser. Det drejer sig om Produktionsingeniør på IHK i Ballerup (3 år) og en kandidat overbygning i software development and technology på IT universitetet i KBH. Da de begge er fuldtidsstudier skal jeg jo fravælge en af dem.

Eftersom jeg de sidste 10 år med kombineret arbejde i transport branchen og studie, ikke rigtig føler jeg har bevæget mig opad karriere stigen, er jeg denne gang ekstrem opmærksom på ikke kun at vælge efter interesse, men også at vælge uddannelse efter hvor jobmulighederne er gode og sikre. Derfor er jeg i tvivl om et par ting.

1. Hvordan spiller den her nye uddannelse samt 6-7 års arbejdserfaring sammen med min BA i International Management når jeg engang er færdig uddannet?

2. Hvor er jobmulighederne/lønnen/sikre fremtidsudsigter umiddelbart størst efter endt uddannelse?

3. Hvilken en er mest spændende? Ved godt det er et personligt spørgsmål, men umiddelbart tænker jeg ingeniøren, da denne forekommer mig også mere bred, altså forstået på den måde, at en ingeniør kan varetage mange slags opgaver, hvorimod en IT ekspert ofte ender inden for IT.

Hvis der er nogen herinde med en baggrund som ovenfor vil jeg med kyshånd tage imod jeres argumenter, både for og imod. Andre er selvfølgelig også velkommen til at ytre deres holdning

På forhånd tak!
Skal man skrive noget her?
Iwers
Indlæg: 526
Tilmeldt: 23 sep 2009, 21:23
Geografisk sted: Haderslev

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af Iwers »

Uden selv at vide ret meget om det vil jeg lige nævne en ting jeg har hørt....
Pas på med software, IT og den slags. Der er meget stor udvikling i programmering. Det du lærte i går kan være forældet i morgen og helt ubrugeligt faktisk. ved ikke om dette holder vand, men ville lige nævne det. :) Det betyder så også at når du lige er færdiguddannet med en sådan uddannelse, vil du være en efterspurgt vare, eftersom at du lige er dimitteret og har lært alt det nyeste. på længere sigt bliver det du har lært forældet og kræver formentlig en del efteruddannelse.
>>Tjek musikken der snart udkommer her!<<
Du kan være med til at sætte alle de gode releasedatoer ind i kalenderen hvis du PM'er mig
Brugeravatar
QrazyLeg
Site Admin
Indlæg: 7156
Tilmeldt: 22 apr 2002, 17:40

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af QrazyLeg »

Iwers skrev:Uden selv at vide ret meget om det vil jeg lige nævne en ting jeg har hørt....
Pas på med software, IT og den slags. Der er meget stor udvikling i programmering. Det du lærte i går kan være forældet i morgen og helt ubrugeligt faktisk. ved ikke om dette holder vand, men ville lige nævne det. :) Det betyder så også at når du lige er færdiguddannet med en sådan uddannelse, vil du være en efterspurgt vare, eftersom at du lige er dimitteret og har lært alt det nyeste. på længere sigt bliver det du har lært forældet og kræver formentlig en del efteruddannelse.
Det vil være et krav i en sådan stilling at der tages efteruddannelse. Du finder ikke ret mange cand.-uddannelser, hvor efteruddannelse ikke bliver en del af ens hverdag/årsrutine. Desuden er det ikke kun hardcore-kode, der er på studieordningen. Det er sandsynligvis også en stor mængde teoretisk know-how, der ikke lige er forældet om et par år. Den bagvedliggende teori ved software/hjemmeside/design/arbejdsmetoder stammer fra den gamle Grækenland. Så mon ikke studiet godt kan gøre sig gældende et par år endnu ;)
www.chartattack.dk og #chart.dk @ EFnet administrator - come join us, it's fun!
"TV is chewing gum for the eyes" - Frank Lloyd Wright
FrZ
Chart Attack VIP
Indlæg: 5644
Tilmeldt: 12 maj 2002, 05:18
Geografisk sted: 2200
Kontakt:

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af FrZ »

Som Qleg siger, så er jeg også af overbevisningen, at man i dag aldrig er "færdig-uddannet". Du vil resten af dit liv skulle tage certifikater, diplomer og anden ekstra-uddannelse. Man kan ikke som i gamle dage nøjes med en skolegang, og så gå resten af livet og leve af den uddannelse. Verden er langt mere omskiftelig i dag, og man vil være nødt til at følge med, ellers bliver man overhalet og efterladt.

Jeg er selv Cand.Merc.Mat, men er allerede i gang med et 3-årigt forløb ved siden af arbejdet. Har aldrig læst så meget i mit liv (heller ikke under studierne), men det er jo en del af gamet. Når det forløb er færdigt står jeg lidt bedre end før, men så skal jeg i gang med noget andet. Hvem ved måske leder-uddannelser eller specialisering... Måske præsentation og salg. Men tror ærligt ikke at jeg vil stoppe med at læse, for der dør karrieren. Dem der læser sig til toppen (for det er jo ikke den eneste vej), har allerede i dag typisk en MEGET lang uddannelses-historik på CV'et. Og den vil ikke blive kortere i fremtiden.

Hvilken uddannelse der er bedst er umuligt at spå. Så hvis jeg var dig, ville jeg vælge København, da jeg pt. arbejder i Ballerup og det virkeligt ikke er et fedt sted :)
- I hate it when people compare FrZ with God. I mean, he's great and all, but he's no FrZ.
Brugeravatar
raffay
Indlæg: 1697
Tilmeldt: 05 feb 2004, 01:14

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af raffay »

Tak for alle jeres gode råd, det sætter jeg virkelig stor pris på!!!

Og ja, FrZ, Ballerup er ikke just det mest eksotiske sted på vores planet, men dog må selve indholdet af en uddannelse komme i første række og lokation i anden række for mig.

Jeg er helt med på at inden for IT så er ens viden ikke meget værd hvis ikke man er up to date via efteruddannelse og andet. Det er for så vidt heller ikke helt problemet for mig. Men det jeg bl.a. er lidt i tvivl om mht. ITU, så er det om man som færdiguddannet, sidder alene foran sin PC, eller er det meget gruppearbejde og tegninger og ideer på tavlen? Kort sagt, hvor "nørdet" er det?

Mine overvejelser går lidt på om det bedst kan "betale" sig at tage en overbygning som cand.it på ITU eller "starte forfra" og læse produktionsingeniør. For hvis jeg vælger det sidste så står jeg i teorien med 2 Bachelorer. Og så er "problemet" bare med ingeniøren at adgangskravene er en gymnasial uddannelse og at den tager 3½ år i forhold til 2 på ITU! Og så er jeg 34 år efter endt uddannelse, dog med 2 Bachelor grader. Og giver det virkelig ekstra i jobtilbuddene og lønningsposen i forhold til en grøn nyuddannet ingeniør der søger ingeniørstillinger?
Skal man skrive noget her?
Brugeravatar
QrazyLeg
Site Admin
Indlæg: 7156
Tilmeldt: 22 apr 2002, 17:40

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af QrazyLeg »

raffay skrev: Jeg er helt med på at inden for IT så er ens viden ikke meget værd hvis ikke man er up to date via efteruddannelse og andet. Det er for så vidt heller ikke helt problemet for mig. Men det jeg bl.a. er lidt i tvivl om mht. ITU, så er det om man som færdiguddannet, sidder alene foran sin PC, eller er det meget gruppearbejde og tegninger og ideer på tavlen? Kort sagt, hvor "nørdet" er det?
Det kommer helt og aldeles an på den virksomheds størrelse du ender med at få job i, arbejdsbeskrivelsen mm. To, på papiret, ens job i to virksomheder kan være vidt forskellige. Min opfattelse generelt er om IT-jobs (da jeg også søger arbejde inden for området - og ca. 17 andre områder) er, at man ikke i nogen virksomheder kommer til at sidde alene. Der vil som minimum altid være en vis form for sparring/arbejdsgruppe osv - uanset hvor nørdet et stillingsopslag så kan lyde. Og "hell no", at en kandidatuddannelse aldrig medfører møder, planlægning, brainstorming, medindflydelse i arbejdsprocesserne og en million andre ting. En logisk tanke er at med en lønudgift til en AC'er så forventes, der også mere end blot at sidde i et lukket hjørne af virksomheden og kode dagen lang.

Eksempel:
En af mine kammerater arbejder ved en af verdens største virksomheder inden for EPJ. Han er uddannet fra Aalborg Universitet i Sundhedsteknologi, og sidder til hverdag og programmerer java. Det er tre år siden han blev færdiguddannet og er pt. i gang med at tage sin femte udbyggende certificering inden for programmering i java - og tro mig, det er ikke en lille smule kode, der her er tale om. Virksomheden er blandt fem virksomheder i verden, der har licens til at levere EPJ til alle kontinenter, og det kræver noget know-how.

Min kammerat er ude at rejse ca. fire gange om året, foruden uddannelse og konferencer. Afhængig af land, sidder han overfor borgmestre, byråd, sygehusbestyrelser, repræsentanter fra sundhedsministerier mv. Her skal han kunne forklare hvorfor de lige netop skal vælge deres form for håndtering af så følsomme data som EPJ nu engang er. Udfordrende? Ja for satan. Ikke nok med at skulle kunne den bagvedliggende kode, og forklare det mellem kollegaer, skal han også kunne sælge lortet. Fortælle til ikke-faglige personer, hvorfor produkt A er bedre end produkt B.

En anden af mine kammerater, fra samme uddannelse, sidder i Region Nordjylland, hvor han håndterer røngten-softwaren på alle sygehuse/skadestuer i Nordjylland. Hans arbejdsdag indeholder vedligeholdelse af røngtensystemer, opdatering af software, betatests, kodeeftersyn (java), telefonsupport fra sundhedssektoren, fejlretning på systemerne (både on-site og fjernstyring), og et utal af møder med sygehuse, om hvad deres krav til systemet (altså, hvad skal det helt konkret kunne og hvad er ønsket). Han er konstant under videreuddannelse inden for systemerne og en stor del af hans efteruddannelse går på at certificere sig inden for alle former for software der benyttes i sundhedssektoren.

Pointen er, at den samme uddannelse kan rumme så vidt forskellige opgaver, og ingen af jobbene er ensformige og uden medspillere.

Jeg vil råde dig til at smutte forbi jobindex, og se jobansøgninger igennem. Hvis du er en smule fræk, så ring og hør nærmere om en jobbeskrivelse - lad som om du overvejer at søge stillingen. Jeg tror det er den bedste måde at få indblik i arbejdsopgaver, medmindre du kender nogle mennesker selv inden for feltet.

Held og lykke i hvert fald :)
www.chartattack.dk og #chart.dk @ EFnet administrator - come join us, it's fun!
"TV is chewing gum for the eyes" - Frank Lloyd Wright
Brugeravatar
raffay
Indlæg: 1697
Tilmeldt: 05 feb 2004, 01:14

Re: Brug for gode råd ang. valg uddannelse

Indlæg af raffay »

Qleg, endnu engang tak for et fantastisk indlæg. Sætter virkelig pris på dine skriverier. Og det er faktisk lidt i tråd med det du siger, det jeg faktisk søgte efter. Altså, hvor bred/snæver er en software udviklers arbejde i virkeligheden egentlig er. For en ting er beskrivelsen af uddannelsen og beskrivelse af enkelte mulige jobmuligheder efter endt uddannelse, men en anden ting er at høre det fra tidligere studerende i kød og blod og ikke fra en ansat på den pågældende uddannelse. Og det er jo rart at vide at folk med denne baggrund kan bestride et hav af forskellige stillinger.

Så tak endnu engang for at dele din og dine kammeraters historie :)
Skal man skrive noget her?
Besvar